Przepis na ten szybki i oryginalny chłodnik pokazała mi siostra. To pomysł na orzeźwiający obiad

Dodano:
Tarator Źródło: GI ivanmateev / Getty Images Signature
Chłodnik to idealna zupa na upały. Można go przygotować na wiele różnych sposobów. Wersja, którą niedawno pokazała mi siostra, bije na głowę „klasyka” z botwinką. Orzeźwia i dodaje energii. W dodatku robi się ją bardzo szybko.

Przepis na chłodnik, który chcę wam dzisiaj zaproponować pochodzi z Bułgarii. Zupa nosi nazwę tarator i w rodzimym kraju serwuje się ją zwykle jako przystawkę. Jednak z powodzeniem może zastąpić danie główne. Jest lekka i pyszna. Nie obciąża żołądka, a jednocześnie zapewnia uczucie sytości na długo. W dodatku nie wymaga wiele pracy. Powstaje z kilku prostych i łatwo dostępnych składników, ale smakuje jak danie z najlepszej restauracji.

Jak zrobić bułgarski chłodnik?

Przepis jest banalnie prosty. Tak naprawdę wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, a powstałą zupę schłodzić w lodówce. To właśnie ostatnia z wymienionych czynności stanowi najtrudniejszy etap przygotowań. Wymaga bowiem cierpliwości. Niełatwo się w nią uzbroić, gdy masz świadomość tego, jak pyszny smakołyk wyląduje później na stole. A im więcej czasu chłodnik spędzi w lodówce, tym lepiej. Zyska na tym smak zupy, bo poszczególne składniki dobrze się przegryzą.

Sekretem bułgarskiego chłodnika są orzechy włoskie. które lądują w zupie na sam koniec. Dzięki nim tarator zyskuje element chrupkości, a jednocześnie nabiera bardzo ciekawego charakteru. Staje się bardziej wyrazista.

Przepis: Tarator

To bułgarski chłodnik, orzeźwiający przysmak idealny na upalne dni.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Bułgarska
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 500 ml zimnej wody
  • 4 zielone ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórki umyjcie i obierzcie ze skórki. Wydrążcie z nich gniazda nasienne i zetrzyjcie warzywa na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Posiekajcie koperek i orzechy.
  2. Łączenie składnikówPołączcie w misce wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów) i włóżcie zupę do lodówki na minimum godzinę.
  3. Podawanie chłodnikaSchłodzoną zupę posypcie posiekanymi orzechami włoskimi. Dodadzą jej chrupkości.

Rada: Jogurt naturalny typu greckiego możecie zastąpić kefirem naturalnym lub maślanką.

Bułgarski chłodnik – o czym warto pamiętać?

Przepis na bułgarski chłodnik możecie śmiało modyfikować, zgodnie ze swoimi upodobaniami i potrzebami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacać pierwotną recepturę o różne dodatki. Dobrze sprawdzą się na przykład takie produkty, jak:

  • starta na tarce lub pokrojona w plasterki rzodkiewka,
  • posiekany szczypiorek,
  • ugotowane na twardo jajka,
  • posiekana drobno natka pietruszki.

Chłodnik ten możecie przygotować również w wersji wegańskiej. Wystarczy, że użyjecie jogurtu sojowego. Ma on dość słodki smak. Jeśli chcecie go nieco zakwasić, wykorzystajcie sok z cytryny lub limonki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...